Még szerencse, hogy a céklának igen magas a folsav – azaz a boldogság-vitamin – tartalma. Ha nem így lenne, ez a kis gumós zöldség valószínűleg kisebbségi komplexussal, depresszióval küzdene, amiért nem méltányoljuk őt eléggé. Pedig igazán megérdemli, hiszen valódi „superfood”.

Kelet-Európa északi felén, Ukrajnában és Oroszországban a zöldségek királynőjeként tisztelik a céklát. Pedig hát sok mindent lehet mondani rá, csak azt nem, hogy szép.  A szürkés héjú gumók sokszor göcsörtösek, piszkosak és szerényen meghúzódnak a piaci standok sarkában vagy a szupermarketek alsó polcain, ládák mélyén.

Pedig valójában mesés zöldség. Mint az a bizonyos béka, akit meg kell csókolni. A céklát persze nem csókolgatni kell, hanem megfőzni, és voilà… A kis jellegtelen gumók bársonyos vörösségükkel mindenkit elkápráztatnak. Hát még sokoldalúságukkal! Készülhet belőle saláta, leves, köret, chips, mártogatós, sült vagy töltött  fogás, de akár még desszertként is megállja a helyét. Könnyű eltartani, tartósítani, és akár még nyersen is fogyasztható.

Mint oly sok minden más finomság, a cékla is a mediterráneumban kezdte hódító útját, 4000 évvel ezelőtt a babilóniaiak és a főníciaiak is termesztették. A görögök állítólag Delphoiban céklával áldoztak Apollónnak. Ezt azért némi fenntartással fogadjuk, hiszen a pálma, az olajág és a babér volt az Apollónnak szentelt növény. Persze, ha onnan közelítjük meg a dolgot, hogy Apollón volt a gyógyítás istene, akkor már érthető a cékla-legenda.

Hiszen a cékla szinte egymaga a természet patikája. A-, C-, illetve B-vitaminokban, béta-karotinban gazdag, de sok vasat, rezet, magnéziumot, kalciumot is tartalmaz és magas a rost-tartalma. Jelentős folsav-forrás, ez a vegyület pedig nagyban hozzájárul a lelki egészséghez és a boldogsághoz. A cékla vitalizáló, méregtelenítő hatású, segíti a vérképzést, csökkenti a vérnyomást és a lázat. Igen hatékony kimerültség, vérszegénység vagy magas vérnyomás ellen. A benne lévő betain pedig segíti a zsír lebontását a májban. 

Állítólag a cékla még a rákos sejtek szaporodást is gátolja. Sőt, erre 1961-ben egy magyar orvos, Ferenczi Sándor jött rá. Őszintén szólva, ezt is kétkedéssel fogadom, ugyanis a cikkekben említett Ferenczi Sándorról semmi más feljegyzésnek nincs nyoma.  (Az a dr. Ferenczi Sándor, akinek munkásságáról valóban szerepelnek feljegyzések és tanulmányok, pszichoanalitikus volt és 1933-ban meghalt.) A legenda azonban mit sem von le a cékla értékéből. Sőt! Talán nagyban hozzájárult ahhoz, hogy újra felfedezzük ezt a zöldséget.  

 

S mi minden készíthető belőle? Szinte bármi! Gondolj csak az orosz nemzeti ételre, a borscsra, ami céklából készült leves. De kölessel és túróval elkeverve sütnek belőle lepényeket, a levelét pedig megtöltik. Vagy ott a vörös bársony torta, amelynek isteni színét manapság már cékla felhasználásával érik el. 

S természetesen készülhet belőle pazar méregtelenítő ital is.

A FreshEra konyhájában mi is szívesen használjuk a céklát, legyen szó akár a klasszikus vörösről vagy nyári testvéreiről, a sárgás-narancssárgás fajtákról vagy a fehér-rózsaszín csíkosról. Ez utóbbi az úgynevezett Chioggia cékla, amely – hogy-hogy nem – Olaszországból, Chioggia városából származik. Ha ilyet látsz a piacon, érdemes kipróbálni! Ha másért nem, hát azért, hogy megcsodáld a belsejében a rózsaszín-fehér csíkokat.

Kövess minket   @Instagramon

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Rendelek

Kedves Megrendelőink!

Bizonytalan időre konyhánk zárva tart így sajnos nem tudunk megrendeléseket teljesíteni.
Köszönjük megértéseteket!

FreshEra

A weboldal további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A jobb felhasználói élmény érdekében a sütik alapértelmezetten engedélyezve vannak ezen a weboldalon. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a weboldal használatára, vagy az “Elfogadás” gombra kattint, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás